• Čeština
  • English
logo
  • Úvod
  • Tipy
  • Masáže
  • Ceník
  • Galerie
  • O mně
  • Reference
  • Blog
  • Kontakt
Všechny články | Lymfodrenáž | Masáže | Masážní oleje | Ostatní
  • Lymfatický systém a výživa

    Napsala Jana Duzbabová dne 8.1.2013

    O lymfatickém systému se často říká, že je v podstatě “kanalizací” našeho organismu a jeho správná funkce, při níž zbavuje tělo zplodin a nečistot, je zcela zásadní. Především z hlediska dobré imunity, neboť hraje naprosto rozhodující úlohu při vzniku nemocí. Jeho správnou funkci poškozují například různé záněty a infekce, plísně, těžké kovy nebo i stres, dá se tedy říci, že původ všeho nalezneme v celkovém způsobu života jaký vedeme a také v našem jídle. Řešením tedy je zaměřit se na naší stravu, pravidelný a rozumný pohyb ale i nutnost relaxace a odpočinku. Pravidelné manuální lymfodrenáže nám pomáhají nejen odplavovat škodliviny a pozitivně ovlivňovat tok naší lymfy, ale ještě si při nich krásně odpočineme a náš lymfatický systém nám bude vděčný.
     
    Lymfatický systém a výživaA čím naše jídelníčky obohatit a čeho se naopak vyvarovat? Pro začátek je důležité si uvědomit, že pokud chceme mít pročištěný organismus, tak bychom v první řadě měli omezit větší přísun toxinů – tím nejvýraznějším v naši stravě je velké množství soli, cukru a průmyslově vyráběných ztužených rostlinných tuků – tuky s transmastnými kyselinami se používají zejména při výrobě sušenek, listového těsta, trvanlivého a jemného pečiva, ale třeba i do směsi pro zhotovení horké čokolády. Dále nám neprospívá přemíra alkoholu, kávy či cigarety obecně. Tělu naopak dopřejme dostatek vody, ovoce a zeleniny – hlavně v čerstvém stavu nebo krátce tepelně upravenou zeleninu s olivovým olejem, cibulí, česnekem a neocenitelným kořením jako je zázvor, kurkuma či kořen pampelišky. Dále je důležitá konzumace na proteiny bohatých ryb, vajec, luštěnin (včetně tofu a tempehu) a na vlákninu bohatých celozrnných obilnin, semínek a ořechů.
     
    Níže uvedené potraviny nejen, že obsahují dostatek vlákniny a antioxidantů, takže nám pomáhají v trávení, detoxikují náš organismus, posilují funkci ledvin a jater a tím celý náš lymfatický systém, ale mají též nízký glykemický index a tím nám stabilizují hladinu cukru v krvi.
     
    Mandle a ořechy jsou bohaté na zdravé polynenasycené tuky a bílkoviny. Doporučuji je jíst mezi jídly – nedá se jich sníst moc najednou a přitom zasytí.
    Dýňová a slunečnicová semínka snižují cholesterol, působí blahodárně zejména na naši kůži a pleť a díky vitaminům skupiny B nám přinášejí dobrou náladu.
    Brokolice pomáhá bojovat proti rakovině, obsahuje velké množství vlákniny, vyžaduje ale šetrnou kuchyňskou úpravu, vařením totiž ztrácí většinu svých zdraví prospěšných vlastností.
    Mořské řasy – zkuste rozdrcené sušené řasy nasypat na tmavou rýži, fazole nebo přidat do salátů či polévek.
    Kukuřice – kromě vysokého obsahu vlákniny nabízí také minerální látky, jako je draslík, fosfor, hořčík a železo.
    Okurka – díky vysokému obsahu vody a vhodnému poměru draslíku a sodíku dokáže pročistit ledviny a orgány, které odvádějí moč z těla.
    Červená řepa je zdrojem kyseliny listové a křemíku – ten má velký význam při tvorbě vazivových tkání a kostí a pružnosti cévních stěn. Dále regeneruje lidský organismus a zpomaluje stárnutí, podporuje krvetvorbu a pročišťuje krev.
    Pampeliška, dá se použít jak sušený kořen tak i listy pampelišky, které chutnají podobně jako například čekanka, tedy lehce nahořkle. Nejvhodnější pro přímou spotřebu bez sušení nebo tepelných úprav jsou listy mladé, s nižším obsahem bílého mléka. Můžeme je používat jako přísadu do salátů a do polévek. Čistí a omlazuje pleť.
    Ředkvičky jsou bohatým zdrojem vitaminu C a kyseliny listové. Obsahují hořčičné oleje, které jim dodávají onu typickou, štiplavou chuť a nás ochraňují před bakteriemi a plísněmi.
    Zelí je důležitým zdrojem vitaminu C, čistí naše střeva, neboť má schopnost na sebe navázat jedovaté látky – těžké kovy – usazené v našem trávícím traktu, především ve střevech, a následně je odvést z těla ven. Zároveň ochraňuje střevní sliznice a podílí se na udržení zdravé střevní flóry. Svým vysokým obsahem selenu pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Čistí naše tělo od nežádoucích usazenin a přebytečných tuků, tím snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
    Čočka obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin a sacharidů, vitaminů skupiny B, železa a dalších minerálů a jen velmi malé procento tuků.
    Fazole jsou velmi bohaté nejen na vlákninu, ale také na bílkoviny a železo. Bílé fazole jsou navíc jedním z nejlepších zdrojů draslíku. Fazole mají špatnou reputaci kvůli nadýmání a zažívacím potížím, klíčem je zvykat si na jejich příjem postupně. Platí, že čím jsou fazole tmavší, tím jsou jejich bílkoviny stravitelnější. Začněte tedy s černými, poté vyzkoušejte červené a až nakonec si nechte bílé.
    Cizrna může směle konkurovat masu v obsahu bílkovin. Patří mezi nejkvalitnější luštěninu vůbec, navíc posiluje imunitní systém a pomáhá proti vysokému cholesterolu.
    Pohanka je bezkonkurenční zdroj rutinu – tato látka má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, zvyšuje pevnost stěn cév a pomáhá v prevenci a léčbě křečových žil.
    Ovesné vločky obsahují beta glukan, speciální druh vlákniny, která má moc snižovat hladiny cholesterolu a posilovat imunitní systém. Vločky jsou ceněné i pro svůj vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitaminů B1, B6 a E, železa a vápníku.
    Avokádo je skvělý zdroj vlákniny, vitaminu E a zdravých tuků, které pomáhají snižovat cholesterol a riziko srdečních onemocnění.
    Jablka jsou zdrojem nejen vlákniny, ale také vitaminu C, který posiluje imunitní systém. Jablečný pektin na sebe váže těžké kovy a pomáhá trávení, kromě toho jsou jablka plná minerálních látek jako draslík, vápník, fosfor a železo.
    Hrušky obsahují vlákninu a vysoký podíl sacharidů, z nichž převládá fruktóza, proto se hodí i pro diabetiky.
    Maliny jsou nadopované vlákninou, ale také zdraví prospěšnými antioxidanty a organickými kyselinami. Maliny rovněž snižují hladinu cholesterolu v krvi a pomáhají při hubnutí.
    Brusinky a borůvky jsou nezbytné při prevenci proti zánětu ledvin a jiným nemocem močového měchýře a močových cest.
    Meloun se skládá až z 90% z vody a je skvělým zdrojem karotenů a antioxidantů, které se starají o odbourávání toxických látek a pomáhají celkové obranyschopnosti organismu.
    Koření jako petržel, koriandr, kmín, skořice, fenykl, kopr, zázvor, kurkuma, saturejka, máta, rozmarýn, chilli a kajenský pepř – dodají vašemu jídlu výbornou chuť, zároveň mají pozitivní vliv na krevní oběh, ničí choroboplodné bakterie a omezují hnilobné procesy ve střevech.
     
    Velmi prospěšná je též pravidelná konzumace různých čajů, které je ale nutné střídat. Skvělé jsou zelené čaje, které napomáhají i spalování tuků a obsahují vitamin C, dále jsou výborné čaje oolong, bílé a bylinné čaje (zvláště ten meduňkový), ale i černý čaj, který sice obsahuje větší množství kofeinu, ale také flavonoidů, což jsou ty antioxidační účinné látky z listů rostlin. O různých druzích čajů a obecně o pitném režimu si ale povíme podrobněji někdy příště.
     
    Pokud Vás tento článek zaujal a chcete váš lymfatický systém podpořit nejen vyváženou stravou, pravidelným pohybem ale i manuální lymfodrenáží, neváhejte se u mne objednat.
     
    Pro zajímavé recepty a další informace doporučuji vaší pozornosti kuchařky Hanky Zemanové a i tyto nevšední stránky www.jimejinak.cz – kde se jednak můžete inspirovat netradičními recepty nebo se dokonce přihlásit na kurz vaření.
     
    Zdroje:
    www.vitalia.cz
    www.ona.idnes.cz
    www.rozhlas.cz
    www.fiftyfifty.cz
    www.celostnimedicina.cz


    [zpět na přehled článků]

    Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.



    Štítky: Lymfodrenáž
  • Komentáře jsou vypnuty.