• Čeština
  • English
logo
  • Úvod
  • Tipy
  • Masáže
  • Ceník
  • Galerie
  • O mně
  • Reference
  • Blog
  • Kontakt
Všechny články | Lymfodrenáž | Masáže | Masážní oleje | Ostatní
  • Jarní úklid

    Napsala Jana Duzbabová dne 19.3.2013

    Hola, hola, jaro volá! Příroda se po zimě přirozeně čistí a my jako její součást procházíme podobným procesem. Jaro je podle čínské mediciny spojené se žlučníkem a játry, a tak nastává naprosto ideální čas pro očistu našeho trávení. Přináším vám několik tipů, jak můžete svůj jídelníček po zimě odlehčit a jarně vyladit.
     
    Jarní úklidPři přípravě jídel upřednostňujeme krátkodobou úpravu jako blanšírování, napařování či krátký var. Nepřeháníme to příliš se syrovými potravinami a celkově studeným jídlem, které nás ochlazuje a zatěžuje trávení.
     
    Do polévek je výborné používat houbu shiitake – posiluje celkovou obranyschopnost organismu, pomáhá rozpouštět usazeniny z nadměrné konzumace živočišných bílkovin, potlačuje riziko vysokého krevního tlaku a osvědčila se také při léčbě některých kožních onemocnění – především akné. Skvěle se hodí i hlíva ústřičná, která tělo detoxikuje, regeneruje a posiluje při stavech únavy a vyčerpání. Tato houba také snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, tlumí alergické reakce, astma, působí proti virovým infekcím, zánětům kloubů, kožním onemocněním a ekzémům.
     
    Omezíme tuky, smažené a grilované pochutiny, příliš slaná a kořeněná jídla, abychom nezatěžovali játra. Celkově jíme spíše méně živočišných produktů – masa a mléčných výrobků. Z masa preferujeme to drůbeží.
     
    Základ jarní stravy tvoří krátce tepelně upravená zelenina, luštěniny a především obilniny – kroupy, oves, žito, špalda, bulgur a kuskus.
     
    Vhodná je veškerá zelenina, která na jaře roste – petržel, pažitka, pórek, brokolice, růžičková kapusta, mrkev, hrášek a také bílá ředkev a ředkvičky, které podle čínské medicíny pomáhají tělu trávit tuky.
     
    Játra významně posilují divoké rostliny jako pampeliška, kopřiva, podběl, polníček a medvědí česnek – upravujeme je převážně tepelně (spařením) do polévek, omelet a přidáváme i do velikonoční nádivky.
     
    Dobrou službu plnou důležitých vitamínů, minerálů a enzymů nám prokáže i lžíce syrových klíčků (naklíčená čočka, mungo, či řeřicha) denně. Můžeme jimi posypat namazaný chléb, rozemlít je do různých pomazánek nebo přidat do hotové polévky.
     
    Stále jíme kvašenou zeleninu (pickles), nejlépe jako doplněk hlavního jídla, pomáhá nám v prevenci proti mnoha nemocem – dopuje nás vitamíny a laktobacily.
     
    Pijeme nejlépe teplou převařenou vodu, po ránu s kapkou citronu. Pročistění můžeme podpořit i pitím bylinných čajů, které však pijeme jen omezenou dobu – zhruba dva až tři týdny. Konkrétně játrům a žlučníku v jejich funkci pomůže čaj z heřmánku, máty, čekanky, pampelišky, kopřivy, přesličky, vřesu, černého bezu nebo šípku.
     
    Jak ještě můžeme svému tělu v jarní očistě pomoci? V tomto období je ideální dopřát si detoxikační kúru ve formě manuální lymfodrenáže, ta tělu pomáhá rychleji se zbavovat toxinů a zvyšovat imunitu – navíc s příjemným bonusem krásnější pokožky. Také klasická masáž nám svým způsobem pomáhá v detoxikaci tím, že zlepšuje prokrvení svalů. Liftingová masáž obličeje zase naší pleti dodává po zimě tolik potřebnou a v tomto případě i vysloveně voňavou hydrataci. Pravidelné pečování o své tělo i duši a relaxace s tím spojená by měla být naším jarním předsevzetím číslo jedna. Pokud do vašeho jarního koktejlu zdraví – kromě relaxace, detoxikace a odlehčení jídelníčku – zařadíte i pravidelný přiměřený pohyb a pobyt na sluníčku, tak jarní únava prostě nebude mít šanci.
     
    Zdroje:
    www.jimejinak.cz
    www.mojemedunka.cz
    www.ikondice.cz
    www.ona.idnes.cz


    [zpět na přehled článků]

    Líbí se Vám tento článek? Doporučte jej ostatním.



    Štítky: Ostatní
  • Komentáře jsou vypnuty.